Dit is het belang van een goede mondverzorging

Een stralend wit gebit en een frisse adem, dat wil iedereen wel. Daarom poetsen veel mensen hun tanden met whitening tandpasta en gebruiken ze mondspoeling. Helaas is dit echter niet voldoende om een goede mondhygiëne te garanderen en kunnen er dus problemen aan het gebit ontstaan, met alle gevolgen van dien. Wist jij al dat een slechte mondgezondheid ook negatieve effecten heeft op je algehele gezondheid? Lees snel verder en ontdek wat er precies hoort bij een goede mondverzorging, waarom dit zo belangrijk is en hoe je dit het beste aanpakt.

Waarom is een goede mondverzorging zo belangrijk?

Een goede mondverzorging is van groot belang. Allereerst is een goede mondverzorging belangrijk om problemen met je gebit en tandvlees, zoals tandplak, tandsteen, gaatjes en ontstekingen te voorkomen. Daarnaast is een goede mondverzorging ook cruciaal om je algehele gezondheid te verbeteren. Wist jij dat een slechte mondhygiëne ook een verhoogd risico geeft op hersenaandoeningen, zoals Alzheimer en dementie? Het is dus erg belangrijk om je mond en gebit goed te verzorgen om onnodige gezondheidsrisico’s te voorkomen

Wat komt er allemaal kijken bij een goede mondverzorging?

Een goede mondverzorging is erg belangrijk. Hierbij vormt de dagelijkse mondverzorging de basis. Allereerst is het belangrijk om minimaal twee keer per dag je tanden goed te poetsen. Door je tanden dagelijks twee keer te poetsen, reinig je zo’n zestig procent van je gebit. De resterende veertig procent van het gebit omvat de holtes tussen je tanden en je kiezen. Deze gebieden zijn lastig te bereiken met een tandenborstel en worden onvoldoende gereinigd door te spoelen met mondwater. In deze gebieden ontstaan dan ook gemakkelijk ophopingen van vuiltjes, voedselresten en bacteriën, die kunnen leiden tot tandplak, gaatjes, tandsteen en ontstekingen. Daarom is het belangrijk om deze holtes goed schoon te maken. Het reinigen van de gebieden tussen je tanden en kiezen doe je het beste met tandenstokers of tandenragers. Deze hulpmiddelen zijn speciaal gemaakt om de gebieden tussen de tanden schoon te maken en tandplak en voedselresten gemakkelijk te kunnen verwijderen. Ga je tandenstokers of -ragers gebruiken? Zorg er dan voor dat je deze alleen gebruikt in hotels waar de stokers en ragers volledig tussen passen. 

Mondverzorging tips & tricks

Een goede mondverzorging vereist wat aandacht bij het opzetten van de routine, maar als je eenmaal gewend bent aan de dagelijkse mondverzorgingsroutine dan gaat dit bijna op automatische piloot. Om er zeker van te zijn dat je jouw mond op de meest optimale manier verzorgt, zijn hieronder nog een aantal aanvullende tips voor een goede mondverzorging verzameld.

  • Poets je tanden gedurende minimaal twee minuten per keer;
  • Poets je tanden met een elektrische tandenborstel om je tanden optimaal schoon te maken en de kans op ontstekingen van het tandvlees zo klein mogelijk te maken;
  • Drink zo min mogelijk zure dranken en frisdrank om slijtage van het glazuur van je tanden te voorkomen;
  • Eet en drink maximaal zeven keer per dag om je gebit voldoende tijd te geven om zich te herstellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.