Laat je gehoor testen en kies het juiste gehoor apparaat

Het gehoor is belangrijk. Een slecht gehoor kan op ten duur gaan belemmeren. Gehoorbeschadiging wordt niet altijd opgemerkt en kan vrij subtiel en langzaam opbouwen. Een gehoortest is daarom zeker aan te raden als je bepaalde tonen niet meer kunt horen of als je slecht hoort met achtergrond geluiden bijvoorbeeld. Een gehoortest is meestal gratis of wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Tevens worden ook hoortoestellen in veel gevallen deels of geheel vergoedt. Dit hangt af van de ernst van de hoorschade. Bij een beginnende hoorschade kun je meestal ook al in aanmerking komen voor een vergoeding.

Gehoor test

Een gehoor test is een onderzoek naar je gehoor kwaliteit. De audicien onderzoekt samen met jou of je bepaalde tonen en geluiden nog kunt horen. Gehoorschade begint soms met een piep in het oor zoals tittinus. Anderzijds merkt je dat de tv steeds harder moet om te verstaan wat er wordt gezegd of kun je niet goed horen bij normale achtergrond geluiden zoals een voorbij rijdende auto of zachte muziek. In de gehoortest krijg je tonen te horen al dan niet met ruis waarbij je aangeeft of je deze goed hoort. Na afloop van de hoortest wordt indien nodig een gehoor apparaat geadviseerd samen met eventuele vergoedingen.

Gehoor apparaat

Bij gehoorschade krijg je bij de audicien een gehoor apparaat wat persoonlijk is afgestemd passend bij jouw gehoorwensen. Gehoortoestellen verschillen onderling. Zo kun je met het ene hoortoestel beter luisteren in een concert of bioscoop en met een ander hoortoestel beter naar je favoriete muziek luisteren of verstaan wat anderen zeggen. Als je een audicien kiest is het van belang een goede audicien te kiezen die oog heeft voor persoonlijke hoor voorkeuren en een gehoor apparaat naar wens aanbiedt. De audicien denkt dus mee met jouw wensen. Er zijn hoortoestellen verkrijgbaar die zowel in het oor als buiten het oor worden gedragen. In het oor toestellen zijn kleiner en vallen minder op. Buiten het oor toestellen zitten deels achter het oor waardoor je deze minder snel verliest. De keuze uit hoortoestellen is groot en divers.

Hoortoestellen verschillen onderling in prijs. Je hebt hoortoestellen vanaf een paar honderd euro tot boven de duizend euro. Een goed hoortoestel kost nabij de 1500 euro, Veel zorgverzekeraars vergoeden deze als de gehoorschade meer dan 30db is. Wel is het verstandig gehoorschade zo snel mogelijk op te merken zodat je er niet te lang mee door blijft lopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.