Hoe kies je de juiste verzekering voor jouw situatie?

De juiste verzekeringen zorgen ervoor dat je ingedekt bent tegen torenhoge kosten, maar de verkeerde verzekeringen zijn een boortoren op je portemonnee. Daarom is het goed om eens kritisch te kijken naar de verzekeringen die je afgesloten hebt en te bepalen wat je echt nodig hebt en of je niet betere opties hebt voor je maandelijkse premiebetalingen.

Verplichte verzekeringen en wenselijke verzekeringen

In Nederland zijn er tal van verzekeringen die verplicht zijn, zoals de WA-verzekering wanneer je een motorvoertuig hebt, een overlijdensrisicoverzekering wanneer je een hypotheek af wilt sluiten en uiteraard de basis zorgverzekering. Daarnaast zijn er tal van verzekeringen die niet verplicht zijn, maar wel erg handig kunnen zijn voor jouw situatie. Hierbij kun je denken aan een aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering.

Voor alle verzekeringen geldt dat het belangrijk is om te kijken wat jij nodig hebt én het aanbod tegenover de dekking te zetten. Wil je dit makkelijker maken? Dan bieden websites als Poliswijzer.nl uitkomst. Daar kun je namelijk invullen wat je precies wilt laten verzekeren en de website zoekt vervolgens passende verzekeringen voor jou. Vervolgens kun je zelf bepalen welke verzekeraar en verzekering jij kiest.

Vergelijk verzekeringen en verzekeraars

Maar hoe vergelijk je nou eigenlijk verzekeraars en verzekeringen? Het belangrijkste is te kijken naar:

  • De maandelijkse (of jaarlijkse) premie.
  • De dekking (hoogte van maximale dekking maar ook de uitsluitingen).
  • Bereikbaarheid en de manieren waarop je schade kunt melden.
  • Snelheid van uitbetalingen en de hoogte van je eigen risico.

Houd hierbij ook in de gaten dat je geen dubbele dekkingen krijgt die vermeden kunnen worden. Bij een dubbele dekking betaal je namelijk wel extra premie, maar krijg je geen extra dekking.

Kies vaste momenten om eens te kijken of alles nog klopt

Persoonlijke situaties zijn veranderlijk, net als het aanbod van zorgverzekeraars zoals je waarschijnlijk al gezien hebt in het nieuwe overzicht van alle zorgpremies. Daarom is het goed om regelmatig te controleren of je nog altijd de beste verzekeringen hebt voor jouw situatie. Plan daarom minstens twee vaste momenten per jaar (bijvoorbeeld in juni en december) waarop je de verzekeringen naast je persoonlijke situatie legt, om te zien of je aanpassingen moet doen of dat alles nog steeds goed geregeld is en je niet onnodig te veel betaalt of onderverzekerd bent. Zo weet je daarnaast altijd zeker dat je op de beste manier verzekerd bent en je altijd terug kunt vallen op je verzekering wanneer je deze nodig hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.