Wat kan een zorgverzekering voor jou betekenen als je hulpmiddelen nodig hebt?

Op grond van de regeling zorgverzekering heeft iedereen recht op een functionerend hulpmiddel indien dit nodig is. Een hulpmiddel wordt als functionerend hulpmiddel beschouwd als het bij aflevering gebruiksklaar is. Het hulpmiddel moet daarom worden geleverd met gebruiksaanwijzing, batterijen of oplaadapparatuur (behalve oplaadapparatuur voor hoortoestellen) en de accessoires die nodig zijn om van het hulpmiddel een functionerend medisch hulpmiddel te maken. Om een hulpmiddel in overweging te (blijven) nemen, kan een functionerend hulpmiddel, reparatie, vervanging of aanpassingen nodig zijn. Een reserve hulpmiddel kan ook worden vergoed of verstrekt als het hebben van een reserve hulpmiddel redelijkerwijs noodzakelijk kan worden geacht. Het idee is dat u altijd over een functionerend, passend en/of geschikt hulpmiddel beschikt. Vervanging van batterijen komt nooit voor vergoeding in aanmerking. Hieronder worden twee hulpmiddelen besproken die veel worden gebruikt en erg handig kunnen zijn in verschillende situaties.

Waarom zou je een douchekruk gebruiken?

Een douchekruk is erg handig als u gehandicapt bent en hulp nodig heeft bij het verplaatsen en gebruiken van de badkamer. Vooral als je niet stevig op je benen staat, kan een gladde vloer een nachtmerrie zijn. Douchekrukken geven je iets om op te zitten om je veilig en ondersteund te houden als je je wast of naar het toilet gaat. Douchekrukken geven je ook de kans om voor jezelf te zorgen en een goede hygiƫne te behouden. U kunt gemakkelijk gebruik maken van het toilet, de was en de douche. Als onafhankelijkheid een probleem is, kunt u een zelfrijdende douchestoel kiezen als u sterk genoeg bent om uzelf voort te duwen. Zelfrijdende douchestoelen geven u onafhankelijkheid en de mogelijkheid om zonder gedoe door uw badkamer te bewegen. Het zijn ook bijzonder veelzijdige apparaten omdat douchestoelen kunnen worden verdubbeld als commodes.

Elektrische rolstoelen

Een elektrische rolstoel stelt gebruikers in staat een mate van onafhankelijkheid te ervaren die in vervlogen jaren gewoon niet mogelijk was. Door extreem comfort te bieden aan mensen die lang niet kunnen staan of moeite hebben om te staan. Er zijn erg veel soorten elektrische rolstoelen, hierom kan het handig zijn om advies te vragen aan een specialist. Er zijn verschillende voordelen aan het gebruiken van een elektrische rolstoel. Voor gebruikers die misschien niet de kracht van het bovenlichaam hebben om handmatige wielen te duwen, betekent een elektrische rolstoel dat ze niet beperkt zijn tot het maken van korte uitstapjes. Veel elektrische rolstoelen zijn ook licht van gewicht, waardoor ze gemakkelijk uit de auto kunnen worden gehaald. Omdat het zwaartepunt bij een elektrische rolstoel veel lager ligt, is de kans op kantelen veel kleiner dan bij een handmatige rolstoel. Per ongeluk rollen wordt vermeden omdat remmen en verplaatsen op ruw terrein veel gemakkelijker is. Elektrische rolstoelen kunnen ook binnen of buiten worden gebruikt en bieden constante ondersteuning voor mensen die ze de hele dag nodig hebben. Aangedreven stoelen bieden ook een kleine draaicirkel, wat betekent dat ze ideaal zijn voor kleinere ruimtes. Je hebt ook de vrijheid om hoogten te bereiken die je misschien nooit voor mogelijk had gehouden in een handmatige stoel. Steile hellingen zijn direct gemakkelijker toegankelijk en hetzelfde geldt voor lastig terrein, wat gebruikers ervan kan weerhouden een bepaald pad te nemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.