Hier moet je op letten bij het afsluiten van een aanvullende verzekering

Elke zorgverzekeraar biedt zowel een basisverzekering als een aanvullende verzekering. Een basisverzekering is verplicht en  je hebt daarin slechts een beperkte keuze. Een aanvullende verzekering, daarentegen, kun je zelf samenstellen. Aanvullende verzekeringen hebben dan ook de meeste invloed op de hoogte van de premie. In dit artikel kom je alles te weten over aanvullende verzekeringen. Bovendien lees je hier enkele tips over de verschillende overwegingen die je moet maken bij het afsluiten van een aanvullende verzekering.

Wat is een aanvullende verzekering?

Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht en ook niet samengesteld door de overheid. Bovendien geldt het eigen risico niet voor de aanvullende zorgverzekering; deze is alleen verplicht voor de basisverzekering. Je mag een aanvullende verzekering eventueel afsluiten bij een andere zorgverzekeraar dan waar je je basisverzekering hebt afgesloten. Wel kan de premie in dat geval omhoog gaan. Daarnaast kan de zorgverzekeraar de premie verhogen als je wat ouder bent, en heeft deze de mogelijkheid om jou als klant te weigeren. Dat laatste komt echter weinig voor.

Wanneer is het slim je aanvullend te verzekeren?

Aangezien je zelf je verzekeringspakket kunt samenstellen, heb je gedeeltelijk invloed op de hoogte van de premie. Als je je tegen veel posten verzekert, zal de premie stijgen, en andersom. Bedenk daarom altijd goed of het echt nodig is om je tegen een bepaalde post te verzekeren, of dat je de eventuele kosten beter zelf kunt betalen. Als je je ergens aanvullend tegen verzekert, weet je zeker dat je elke maand geld kwijt bent, terwijl je misschien niet eens gebruik maakt van bepaalde behandelingen. Twee belangrijke punten om naar te kijken, zijn de tandartsverzekering en het aantal fysiobehandelingen.

Tandartsverzekering

Veel mensen sluiten automatisch een tandartsverzekering af. In sommige gevallen is dat verstandig, bijvoorbeeld als je vaak gaatjes hebt of een grote ingreep gepland hebt staan voor het komende jaar. Maar veel mensen die slechts twee keer per jaar op controle komen en verder nooit gaatjes of andere klachten hebben, sluiten uit automatisme een tandartsverzekering af. Dit terwijl de premie van de tandartsverzekering vaak hoger ligt dan de kosten die worden gemaakt tijdens de controles.

Fysiotherapie

In uitzonderlijke gevallen worden de eerste paar fysiobehandelingen al door de basisverzekering vergoed. Als je verwacht niet of nauwelijks naar de fysiotherapeut te hoeven, kun je ervoor kiezen om je niet aanvullend te verzekeren voor fysiotherapie. Maar let op: als de basisverzekering behandelingen al vergoedt, zijn dit er heel weinig. Dit is vaak niet voldoende om je klachten te verhelpen. Weeg dus goed af hoe groot de kans is dat jij komend jaar gebruik moet maken van fysiotherapie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.