Wat te doen als je last van een eetstoornis hebt?

Als je last hebt van een eetstoornis dan is dat zeer vervelend. Je eet te veel of juist te weinig en dat is zeer slecht voor je mentale en fysieke gezondheid. Het is daarom belangrijk dat je altijd hulp zoekt om de eetstoornis te behandelen. Hier kan je meer informatie lezen over wat je moet doen als je last hebt van een eetstoornis. 

Laat je behandelen door een specialist

Het is zeker niet gemakkelijk om van een eetstoornis af te komen en bovendien zeer ongezond voor je mentale en fysieke gezondheid. Het is daarom belangrijk dat jij je altijd laat behandelen door een specialist. Specialisten op het gebied van eetstoornissen kan je altijd vinden in een speciale kliniek voor eetstoornissen. De specialist gaat samen met jou kijken naar je huidige manier van eten en gaat ook proberen om te achterhalen wat de precieze oorzaak is van je eetstoornis. Aan de hand van de verzamelde gegevens gaat de specialist een behandeling opstellen. Omdat elk eetstoornis verschillend is per persoon wordt een een behandeling op maat opgesteld. Voordat je naar een eetstoornis kliniek gaat, is het belangrijk dat je eerst een bezoekje brengt aan de psycholoog of psychiater, zij zijn namelijk de enigste personen die de diagnose eetstoornis mogen stellen. Wanneer de diagnose gesteld is, dan kun je direct terecht bij een eetstoornis kliniek. 

Wat kost een behandeling?

Je laten behandelen in een eetstoornis kliniek is zeker niet goedkoop. De behandeling zelf kost al gauw enkele duizenden euro’s. Dit moet geen reden zijn om jezelf niet aan te melden voor een behandeling omdat het om je eigen gezondheid gaat. Vrijwel iedere zorgverzekeraar vergoed ook de kosten van een behandeling bij een eetstoorniskliniek. Vaak hoef je dan enkel de kosten te betalen en word dit achteraf vergoed door de zorgverzekeraar. Je kan het beste altijd eerst contact opnemen met je zorgverzekeraar zodat je zeker weet wat de behandeling gaat kosten en dat je niet voor verrassingen komt te staan. Ook is het mogelijk dat je niks hoeft te betalen en dat de eetstoorniskliniek de kosten rechtstreeks indiend bij de zorgverzekeringsmaatschappij. 

Mijn kind heeft een eetstoornis

Als je merkt dat je kind een eetstoornis heeft omdat hij of zij te weinig of juist te veel eet, dan is het logisch dat jij je als ouder zorgen maakt over de gezondheid van je kind. Het is daarom belangrijk dat je samen met het kind gesprekken voert en hulp zoekt. Dwing je kind nooit om meer te gaan eten of om juist meer te gaan eten want dit heeft in de meeste gevallen een verkeerd effect. Je kind kan hierdoor nog meer in de problemen komen omdat je kind dan nog meer of minder kan gaan eten. Ondersteun je kind dus waar dat mogelijk is. Ga bijvoorbeeld samen naar de psycholoog of psychiater. Ook is het mogelijk dat wanneer je kind behandeld wordt door een eetstoornis kliniek, dat je daarbij aanwezig kan zijn. Je kind voelt zich dan namelijk meer op gemak en daardoor is er een grotere kans dat de behandeling succesvol verloopt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.